kalite sistemlerinde insan faktörü

Kalite problemleri çoğu zaman sistemden kaynaklı görünse de, insanların etkileyebildiği işlem adımlarının çokluğu, bizleri insan davranışlarındaki değişimleri takip etme gerekliliğine itiyor. 


Bir yandan insan faktörünü en aza indirecek teknolojiler geliştirilmeye devam ederken bir yandan da kalite sistemlerinde insan faktörünün değerlendirilmesi giderek önem kazanıyor.


İnsan faktörünün değerlendirilmesinde öne çıkanlar;


iletişim eksikliği: yetersiz bilgi aktarımı, işi yapmak için gereken asgari bilgilerin sağlanmaması, üretim dokümanlarının güncel olmaması. 


dikkat dağınıklığı: personelin dikkatini dağıtan nedir tanımlamak gerekebilir. Bir makine sesi hatta ışık gibi basit şeyler bile olabilir. Personel, evde yaşadığı bir problemi düşünüyor olabilir.


kaynaklar: bazen bir personelin işini tamamlayabilmesi için yeterli altyapı bulunmayabilir. Çalışılan araç gereçlerin durumu iş için uygun değilse, eskiyse işin tamamlanmasına engel olabilir.


baskı : personel bazen yetişmesi gereken işler yüzünden baskı altında çalışmak zorunda kalabilir. Zamanında paydos edebilmek için işi hızlı yapmayı tercih edebilir. Ailesine söz vermiş bir personel mesela bunu yapabilir.


memnuniyet: insanlar aynı işleri uzun süre yaptıklarında yaptıkları bu işle ilgili daha az farkındalık sağlayabiliyorlar. sürekli küçük aralarla yapılan aynı iş personelin memnuniyetini düşürecektir.


ekip çalışması problemleri: yedekleme sağlıklı olarak yapılmadığında özellikle liderlik rolünde olan bir ekip üyesinin ekipten ayrılması veya izne ayrılması durumlarında proses bundan olumsuz etkilenecektir.


Stres: personel, çalışma ortamı içindeki faktörlerden veya şirket dışındaki bir şeyden dolayı stres hissedebilirler. Bu stres uzun vadeli bir baskı kaynağı olabilir ve işlerini yapma yeteneklerinden uzaklaştırabilir.


farkındalık eksikligi: eylemlerin başkalarının faaliyetlerini nasıl etkilediğinin farkında olunmaması başkalarının görevlerini yerine getirmesini zorlaştırabilir, hatalara sebep olabilir. Zincirin halkası olma durumunun fark edilmemesi de denebilir.


yorgunluk : sürekli fazla mesai, stress, huzursuz ev ortamı, gece rahatsız eden çocuk vs. yorgunluk belirtilerin ortaya çıkmasına sebep olur.


Bilgi eksikliği: Yeni başlayanlar için gerekli eğitimler verilmemesi, mevcut çalışanlara periyodik olarak yaptıkları işlerle ilgili teknik eğitimler verilmemesi bilgi eksikliğinden kaynaklı hataların gerçekleşmesine sebep olabilir.


Girişkenlik:  Bir başkasının kıdemli olduğu için sorgulamaması durumları hatalara sebebiyet verebilmektedir. Her zaman düşündüğümüzü dile getirmeliyiz. Bu aynı zamanda gününde olmayan diğer personelin kontrol edilmesi için gereklidir.

bu başlıkları iyileştirmelerinize veya yaşadığınız problemlere göre özellikle ingilizce kaynaklardan detaylı olarak inceleyebilirsiniz. Bir organizasyonda bu durumlar hakkında farkındalık sağlanmış olması bu faktörlerin etkisinin çok büyük oranda azalmasına sebep  olacaktir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back To Top